Kadir
New member
ASANSÖR MESELESİ: “4 KAT MI, 5 KAT MI?” TARTIŞMASININ ASIL GERÇEĞİYeni taşınan biri olarak şunu fark ettim: İnsanlar ev bakarken mutfağın büyüklüğünden önce “asansör var mı?” diye soruyor. Çünkü kimse 6. kata çıkarken “spor olsun” diye merdiven çıkmıyor; bu tamamen hayatla yapılan bir güç gösterisi. Ama asıl soru şu: Asansör Yönetmeliği kaç kattan sonra mecburi?
Forumda bu konu her açıldığında, biri “4 kat ve üzeri” der, diğeri “yok canım 5’ti o” diye girer, üçüncü kişi de “ben çocukken 3 katlı binada asansör vardı” diyerek ortalığı iyice karıştırır. Gelin bu meseleyi hem mevzuat hem de günlük hayat gerçekliğiyle sakin ama net şekilde masaya yatıralım.
---
MEVZUAT NE DİYOR? (KISA AMA NET GERÇEKLER)Türkiye’de asansör zorunluluğu konusu tek bir cümleye sığacak kadar basit değil ama temel çerçeve şu şekilde:
Genel uygulamada, yapı yüksekliği ve kat sayısı arttıkça asansör zorunluluğu devreye girer. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve ilgili düzenlemelere göre:
4 kat ve üzeri yapılarda asansör zorunluluğu yaygın temel kuraldır.
Ancak sadece kat sayısı değil, yapı yüksekliği (genellikle 15.50 metre civarı eşik) da belirleyicidir.
Engelli erişimi, yaşlı ve çocuklu kullanıcılar için erişilebilirlik kuralları bazı durumlarda daha düşük kat sayılarında bile asansörü zorunlu kılabilir.
Kamu binaları ve toplu kullanım alanlarında daha sıkı erişilebilirlik şartları uygulanır.
Yani işin özeti: “Net bir büyülü sayı var” gibi düşünmek yanıltıcıdır. Ama pratikte mimarların ve müteahhitlerin en çok karşılaştığı eşik 4 kat ve üzeridir.
---
FORUMDA BİR GÜN: “STRATEJİK MERDİVENCİLER” VE “ERİŞİM SAVUNUCULARI”Geçen gün forumda bir tartışma döndü. Bir kullanıcı (kendisine “Planlama Mühendisi42” diyelim) olayı tamamen teknik açıdan ele aldı:
“Arkadaşlar mesele kat sayısı değil, yükseklik ve kullanım yoğunluğu. Asansör bir lüks değil, taşıma kapasitesi optimizasyonudur.”
Tam bu sırada başka biri (nickname: “Rahatına Düşkün Kiracı”) şöyle yazdı:
“Ben 3. katta oturuyorum, asansör yok. Market poşetleriyle çıktığımda hayat seçimlerimi sorguluyorum.”
Bu iki yaklaşım aslında toplumdaki bakış açısını çok güzel özetliyor. Ama burada ilginç olan şu: Bu bakışlar “erkek-kadın” gibi kalıplaşmış ayrımlardan ziyade, tamamen farklı deneyim ve önceliklerden doğan düşünme biçimleri.
Bir taraf daha çok teknik çözüm, maliyet, bina planlaması gibi stratejik yönlere odaklanıyor.
Diğer taraf günlük yaşam, erişim kolaylığı ve insan deneyimini merkeze alıyor.
Ve ikisi birleştiğinde aslında doğru karar ortaya çıkıyor.
---
MÜTEAHHİT GÖZÜNDEN: “ASANSÖR = MALİYET + DEĞER DENGESİ”Bir inşaat mühendisi forumda şöyle demişti:
“Asansör koymak sadece yönetmelik meselesi değil, aynı zamanda satış stratejisidir.”
Haklılık payı büyük. Çünkü:
Asansörlü bina = daha yüksek kira değeri
Asansörsüz bina = düşük maliyet ama sınırlı hedef kitle
Yaşlanan nüfus = erişim ihtiyacının artması
Yani artık mesele sadece “kaç kat” değil, “kim yaşayacak?” sorusu.
Mesela Bursa’da 4 katlı ama asansörsüz yeni binalar hâlâ var. Ancak kiracılar özellikle 2+1 dairelerde bile “asansör var mı?” sorusunu ilk sıraya koyuyor. Çünkü artık konfor algısı değişti.
---
GÜNLÜK HAYAT GERÇEĞİ: MERDİVENİN PSİKOLOJİSİBir apartmanda asansör yoksa, insanlar arasında gizli bir “kat dayanışması” oluşuyor.
1. kat: “Ben zaten çıkmıyorum.”
2. kat: “Eh idare eder.”
3. kat: “Kalp ritmi düzenleniyor.”
4. kat: “Ben zaten spor salonu üyeliğini iptal ettim.”
Bu şaka gibi ama gerçek. Özellikle yaşlı bireyler ve çocuklu aileler için asansör bir konfor değil, günlük yaşamın devamlılığı için kritik bir unsur.
Bir forum kullanıcısı şöyle yazmıştı:
“Annem 70 yaşında, 3 kat çıkıyor ama her seferinde sanki Everest tırmanışı yapmış gibi oluyor.”
İşte bu yüzden yönetmelikler sadece teknik değil, aynı zamanda insan odaklıdır.
---
E-E-A-T AÇISINDAN DOĞRU BİLGİYİ NASIL OKUMALIYIZ?Bu konuda en sık yapılan hata, sosyal medyadaki “kesin bilgi” paylaşımlarına inanmak. Oysa:
Yönetmelikler zamanla güncellenir
Belediyeler farklı yorumlayabilir
Proje türü (konut, ticari, kamu) sonucu değiştirir
Bu yüzden “ben biliyorum, 5 kat zorunlu” gibi cümleler çoğu zaman eksik kalır.
Doğru yaklaşım:
Resmî imar yönetmeliği maddelerine bakmak
Belediyenin yerel uygulamasını kontrol etmek
Mimar veya mühendis görüşü almak
Forum kültürü burada çok değerli çünkü gerçek deneyimlerle teknik bilgi birleşiyor. Ama yine de nihai karar her zaman mevzuata dayanmalı.
---
ASIL SORU: GELECEKTE 4 KAT SINIRI ANLAMINI KORUYACAK MI?Binalar değişiyor, şehirler dikey büyüyor. Belki de birkaç yıl sonra şu soruyu soracağız:
“Kaç kattan sonra değil, hangi yoğunluktan sonra asansör zorunlu?”
Çünkü artık mesele sadece kat sayısı değil:
Yaşlı nüfus artıyor
Engelli erişimi standart hale geliyor
Şehir yaşamı hızlanıyor
Belki de gelecekte 2 katlı evlerde bile mini asansör sistemleri göreceğiz.
---
SONUÇ YERİNE: FORUM SORUSUŞimdi topu tekrar foruma bırakmak gerekiyor:
Asansör gerçekten “kat sayısı” ile mi ölçülmeli?
Yoksa bina içindeki yaşam yoğunluğu mu daha önemli?
4 kat sınırı sizce hâlâ güncel mi, yoksa eski bir eşik mi?
Bir bina düşünün: 3 katlı ama içinde 80 yaşında bir sakin var. Bir başka bina: 5 katlı ama tamamen genç ve sağlıklı bireyler yaşıyor.
Hangisi daha çok asansöre ihtiyaç duyar?
Belki de doğru cevap hiç düşündüğümüz kadar basit değildir.